SILVER LAKE

Silver Lake Hotel

Date: 2012

Location: Taleghan, Karaj, Iran

Site Area: 1450 m2

Built Area: 6000 m2

Client: Ali Behrouz Vaziri

A land with a lot of shortcomings and special potential near the Taleghan Dam Lake which its owner was intended to build an apartment-hotel there.
Steep slope of the earth, a 20-meter trench in the south direction, low width, low lighting, various usages and spaces requiring lighting and ventilation.
Furthermore, unique perspective and proximity to the lake, having multiple zones could be account for its beauties.
Achieving the good outlook and contact with nature was the beginning; we tried that everywhere makes advantages of eye-catching vision and provide spaces for terrace in all the floors. Also, a stair-type yard was created in back of the building which developed according to slope of the earth.
In order to proper lighting of spaces, public uses was located in lower floors which had only low possible lighting, and upper floors which has lighting from two direction dedicated to casual spaces. Main spaces were located in front of the building and service spaces were placed behind the building and next to the trench.
To reflect the unique and integrated inside together with steep slope of the earth, different uses were located in floors. For arranging terraces to benefit from the surrounding, we tried to design building like a stair as well as applying materials compatible with ecosystem such as bricks and wood.

A land with a lot of shortcomings and special potential near the Taleghan Dam Lake which its owner was intended to build an apartment-hotel there.
Steep slope of the earth, a 20-meter trench in the south direction, low width, low lighting, various usages and spaces requiring lighting and ventilation.
Furthermore, unique perspective and proximity to the lake, having multiple zones could be account for its beauties.
Achieving the good outlook and contact with nature was the beginning; we tried that everywhere makes advantages of eye-catching vision and provide spaces for terrace in all the floors. Also, a stair-type yard was created in back of the building which developed according to slope of the earth.
In order to proper lighting of spaces, public uses was located in lower floors which had only low possible lighting, and upper floors which has lighting from two direction dedicated to casual spaces. Main spaces were located in front of the building and service spaces were placed behind the building and next to the trench.
To reflect the unique and integrated inside together with steep slope of the earth, different uses were located in floors. For arranging terraces to benefit from the surrounding, we tried to design building like a stair as well as applying materials compatible with ecosystem such as bricks and wood.