Nobahar House

Date: 2016

Location: Sohrevardi, Tehran

Site Area: 350 m2

Built Area: 130 m2

Client: Alborz Amiri

This Project is Designed in cooperation with Atelier Barzeh.

This house had unique features due to locating in ground floor of a building with two corners and difference between the surface of the floor and the ceiling:
- Proprietary entrance
- Independent connection with the yard.
- Possibility of incorporation and residential use of warehouse space
Despite all these potentials, the house was practically uninhabitable. Reconstruction was necessary for housing. Its base was still tight and it was worth it to reconstruction this 40 years old building.
Two things restrict the level of changes generally:
- Potential quality of the current status; we encountered with a basis which it was rude to picking it.
- Financial limitation; we didn’t have so much capital to do it; less than 30 million tomans for reconstruction of 130 m2 built area and more than 100 m2 yard.
Piety became the basis and we tried to maintain house’s base, maximum use of facilities and optimize current status with minimum interventions. This work required elegance; apply Surgical Blade instead of pick. And believe that the slightest changes can change the way of life in a home.
Some of these elegant changes are as follows: (Changes are shown in maps and images)
- Change form of the upper space stairs in order to use its surface as a living room and its lower surface for passing utility pipes.
- Separation of the upper living space by a low-height book shelf to arranging space, create the reading space behind of it, using the book shelf’s wall as a backrest.
- Deformation of the dropped ceiling (false ceiling) and the upper living room to define entrance corridor, modify angle of the cooler vent and decrease height of the reading space’s ceiling.
- Remove the adjunct door in front of the porch space and regeneration the porch which it was changed into a room by previous owner.
- Eliminate the OKB of the window between the upper living room and yard, and change window to door for facilitate communication of the living room (inside) and the yard (outside).
- Remove the okb of the lower hall and extension of the glassy window in order to increase lighting, view’s depth and became the lower space more open toward the yard.
- Carve ceiling of the lower hall to maximum use of the low height of its ceiling due to height of the arched vault and enhance the sense of smell by showing bare bricks. - Eliminate some parts of the wall between kitchen and hall to opening the dull space of the kitchen.
- Provide a sliding door in front of the kitchen for the possibility of confidentiality.
- Move and change the layout of existing modular cabinets to match the kitchen environment with new variations and equipment.
- Change the layout of the bathroom as well as separation the dry and wet spaces.
- Enhance the sense of smell by using of tangible materials.
- OSB (plates made from compressed chopped wood) in order to make doors and space partitioning.
- Carpet for covering the floor of the living space and bedrooms and strengthening the body's relationship with the floor.
- Wood to cover the lower hall and edges of the bumps.

This Project is Designed in cooperation with Atelier Barzeh.

This house had unique features due to locating in ground floor of a building with two corners and difference between the surface of the floor and the ceiling:
- Proprietary entrance
- Independent connection with the yard.
- Possibility of incorporation and residential use of warehouse space
Despite all these potentials, the house was practically uninhabitable. Reconstruction was necessary for housing. Its base was still tight and it was worth it to reconstruction this 40 years old building.
Two things restrict the level of changes generally:
- Potential quality of the current status; we encountered with a basis which it was rude to picking it.
- Financial limitation; we didn’t have so much capital to do it; less than 30 million tomans for reconstruction of 130 m2 built area and more than 100 m2 yard.
Piety became the basis and we tried to maintain house’s base, maximum use of facilities and optimize current status with minimum interventions. This work required elegance; apply Surgical Blade instead of pick. And believe that the slightest changes can change the way of life in a home.
Some of these elegant changes are as follows: (Changes are shown in maps and images)
- Change form of the upper space stairs in order to use its surface as a living room and its lower surface for passing utility pipes.
- Separation of the upper living space by a low-height book shelf to arranging space, create the reading space behind of it, using the book shelf’s wall as a backrest.
- Deformation of the dropped ceiling (false ceiling) and the upper living room to define entrance corridor, modify angle of the cooler vent and decrease height of the reading space’s ceiling.
- Remove the adjunct door in front of the porch space and regeneration the porch which it was changed into a room by previous owner.
- Eliminate the OKB of the window between the upper living room and yard, and change window to door for facilitate communication of the living room (inside) and the yard (outside).
- Remove the okb of the lower hall and extension of the glassy window in order to increase lighting, view’s depth and became the lower space more open toward the yard.
- Carve ceiling of the lower hall to maximum use of the low height of its ceiling due to height of the arched vault and enhance the sense of smell by showing bare bricks. - Eliminate some parts of the wall between kitchen and hall to opening the dull space of the kitchen.
- Provide a sliding door in front of the kitchen for the possibility of confidentiality.
- Move and change the layout of existing modular cabinets to match the kitchen environment with new variations and equipment.
- Change the layout of the bathroom as well as separation the dry and wet spaces.
- Enhance the sense of smell by using of tangible materials.
- OSB (plates made from compressed chopped wood) in order to make doors and space partitioning.
- Carpet for covering the floor of the living space and bedrooms and strengthening the body's relationship with the floor.
- Wood to cover the lower hall and edges of the bumps.