Niavaran Commercial Office Building

Date: 2017

Location: Niavaran, Tehran

Site Area: 730 m2

Built Area: 8000 m2

Client: Mahdi Fouladin

This project is designed in cooperation with Atelier Barzeh.

Niavaran commercial office building was designed in 15 floors; 6 floors were underground and 8 floors above the ground floor.
Floors -2 to -6 was parking, floor -1 (which is the same level with alley from the north side) and also ground floor and first floor were commercial, and floor 2 to 8 were offices.
Occupancy percent of the parking, commercial and office floors was 100, 80, 60 and 45% respectively.
Due to reduced occupancy levels from the bottom to the top, we raised the building with stair-type section to decrease the dominance on mainly residential neighbors of the north sides’ alley.
The challenge of design was match the project’s structure with various usages of the floors. The maximum supply of parking in the basements, integrity of the commercial floors and the flexibility of space in the office units were a priority. Reducing the barrier elements and integrity of the vertical elements such as stairs, elevators and ducts decreased complexity of these differences. So minimized the north-south axes as much as possible; only A and C axes on the sides and B along the stair boxes and elevator. The result was a 12-meter frame. Suggestion of structure engineer for holding the roof was waffle slab. Sculptural beauty of the waffle makes it difficult to use false ceiling. The facilities were located in the middle of the plan and openings were adjusted according to size of Waffle templates, in order to show major structure of the roof.
Office floors were designed in two types of two units and one unit with the least difference; so that it was possible to deciding to divide the units until the final stages of construction, according to the market situation.
We separated the service area from the main salon in the office units through a prefabricated partition. Thus, reduce the volume of the walls in order to lightening the weight of building, enhance the implementation speed, as well as give more flexibility to units.
In addition to stylize the interior space, we gave an eye-catching view to the city by designing deep gardens on the facade.

This project is designed in cooperation with Atelier Barzeh.

Niavaran commercial office building was designed in 15 floors; 6 floors were underground and 8 floors above the ground floor.
Floors -2 to -6 was parking, floor -1 (which is the same level with alley from the north side) and also ground floor and first floor were commercial, and floor 2 to 8 were offices.
Occupancy percent of the parking, commercial and office floors was 100, 80, 60 and 45% respectively.
Due to reduced occupancy levels from the bottom to the top, we raised the building with stair-type section to decrease the dominance on mainly residential neighbors of the north sides’ alley.
The challenge of design was match the project’s structure with various usages of the floors. The maximum supply of parking in the basements, integrity of the commercial floors and the flexibility of space in the office units were a priority. Reducing the barrier elements and integrity of the vertical elements such as stairs, elevators and ducts decreased complexity of these differences. So minimized the north-south axes as much as possible; only A and C axes on the sides and B along the stair boxes and elevator. The result was a 12-meter frame. Suggestion of structure engineer for holding the roof was waffle slab. Sculptural beauty of the waffle makes it difficult to use false ceiling. The facilities were located in the middle of the plan and openings were adjusted according to size of Waffle templates, in order to show major structure of the roof.
Office floors were designed in two types of two units and one unit with the least difference; so that it was possible to deciding to divide the units until the final stages of construction, according to the market situation.
We separated the service area from the main salon in the office units through a prefabricated partition. Thus, reduce the volume of the walls in order to lightening the weight of building, enhance the implementation speed, as well as give more flexibility to units.
In addition to stylize the interior space, we gave an eye-catching view to the city by designing deep gardens on the facade.