Villa Nazar Abad

Date: 2014

Location: Nazar Abad e Eftekhar, Urmia, Iran

Site Area: 2400 m2

Built Area: 100 m2

Client: Majid Qalandarzadeh

The villa’s site is a land with 2400 m2 area which among the gardens of the Nazarabad region of Urmia, an original region.
The client wanted a villa for a temporary residence.
Built area of the villa was about 100 square meters.
This built area limited design work, however, significant design considerations were made including:
- Placement the villa at the northern end of the garden in order to build in area with less trees, facing to the south, view to the whole garden.
- Direct connection of all spaces with the outside and get light from all four directions.
- Design the opening in any direction proportional with light and space usage.
For Example:
Living room’s window: full-height, wide, is facing to the garden, without fence.
Kitchen’s window: short and wide, with height of standing observer, facing to the north.
Bedroom’s window: Not so big, to the north, equipped with lattice fence.
Bathroom’s window: small, at high altitude, just for lighting and ventilation.
- Create a level difference for various definition and separation of spaces despite low built area.
- Making platform in front of villa’s building as interior between garden and villa, semi-open space for various activities, privacy for the villa against the heavy rains.
- Characterizing the elements of the building through convergence of structure and architecture.
- Unadorned application of structure and materials, as well as design and perform the details with natural and quite obvious materials.
- Minimum use of joinery as false covering [building has nothing to hide!]
- Correct use of native natural materials, despite insistence of client to apply luxury materials.
Stone: rough and provocative
Brick: tangible and impressive
Wood: warm and intimate

The villa’s site is a land with 2400 m2 area which among the gardens of the Nazarabad region of Urmia, an original region.
The client wanted a villa for a temporary residence.
Built area of the villa was about 100 square meters.
This built area limited design work, however, significant design considerations were made including:
- Placement the villa at the northern end of the garden in order to build in area with less trees, facing to the south, view to the whole garden.
- Direct connection of all spaces with the outside and get light from all four directions.
- Design the opening in any direction proportional with light and space usage.
For Example:
Living room’s window: full-height, wide, is facing to the garden, without fence.
Kitchen’s window: short and wide, with height of standing observer, facing to the north.
Bedroom’s window: Not so big, to the north, equipped with lattice fence.
Bathroom’s window: small, at high altitude, just for lighting and ventilation.
- Create a level difference for various definition and separation of spaces despite low built area.
- Making platform in front of villa’s building as interior between garden and villa, semi-open space for various activities, privacy for the villa against the heavy rains.
- Characterizing the elements of the building through convergence of structure and architecture.
- Unadorned application of structure and materials, as well as design and perform the details with natural and quite obvious materials.
- Minimum use of joinery as false covering [building has nothing to hide!]
- Correct use of native natural materials, despite insistence of client to apply luxury materials.
Stone: rough and provocative
Brick: tangible and impressive
Wood: warm and intimate