Motamed Apartment

Date: 2016

Location: Amol, Iran

Site Area: 205 m2

Built Area: 720 m2

Client: Valiollah Motamed

When the design of this project was given to us, the first design challenge was answer to two limiting basic factor.
- First, the employer's personal and determined request; which was often more than project capacity. One three-bedroom (140 m2) and two two-bedroom unit (140 m2), each one with different desires and spatial systems. Soon after, a new request was made and it was adding 60 m2 to third floor and changes it to three-bedroom unit with 200 m2 area.
- Second, project’s land features; a land with 200 m2 area, which only faced 3 meters to a 6-meters dead-end and most of its width was located behind the neighbor’s building. A situation that made it difficult to find a way to achieve better visibility and brightness versus neighbor’s sight and privacy.
Explicit urban rules to retreat at least 2 meters from north side and also client’s required area reduces the width of the south courtyard of the building (around 2 meters). At first step tried to decrease the neighbor’s view by design building as L-shape and on the other hand achieve to well-shaped courtyard by increase the yard depth as well as decrease its length.
By this way, possibility of lighting from both north and west side was provided and it causes getting away from the neighboring building, bigger windows and controlling building’s privacy. The last demand of client to increase the third unit's size to 200 m2 was fulfilled by locate a half floor on the fourth floor and design this unit as duplex. To achieve a better fit between the intimate and the public spaces, around 20 m2 was reduced from third floor and dedicated to terrace; this area was used to form an intimate living room in half floor.
The result of this approach was establishment of two staircase terraces in third and fourth floors of the building which in addition to form different visual and spatial characteristics, it led to more lighting and view as well as controlling privacy.
Placement of parking in the ground floor facilitates two-way air circulation in the building by integrating the northern and southern courtyards.
One of the features of this project was the kinship and proximity of its users. We tried to make a different experience from neighborhood and companionship through visual connection between all floors. In the other words, it was an attempt to see the building’s façade from the inside of the house and “being” among the neighbors looks more beautiful. Choose brick for façade also enhance this more.
A special innovation in the design of this building is its integrated brick façade. So that masonry and joinery are not apart; it’s a “double-covered” brick wall which creates a single and continuous façade whether inside of the living room or outside of the home in addition to the internal and external boundaries.
We found another feature of this beautiful material with bricks, so to air conditioning and avoid staying moisture inside the walls, made 5 cm distance between the interior and exterior sections of the wall and in this regard to joint these two walls used “soldier” brick, which itself initiated a beautiful "motif" in arrangement of bricks, and these excrescences near the neighbor became "Fakhr-o-Madin" 1; beginning of a different spatial experience.


1 Lattice Brick Wall

When the design of this project was given to us, the first design challenge was answer to two limiting basic factor.
- First, the employer's personal and determined request; which was often more than project capacity. One three-bedroom (140 m2) and two two-bedroom unit (140 m2), each one with different desires and spatial systems. Soon after, a new request was made and it was adding 60 m2 to third floor and changes it to three-bedroom unit with 200 m2 area.
- Second, project’s land features; a land with 200 m2 area, which only faced 3 meters to a 6-meters dead-end and most of its width was located behind the neighbor’s building. A situation that made it difficult to find a way to achieve better visibility and brightness versus neighbor’s sight and privacy.
Explicit urban rules to retreat at least 2 meters from north side and also client’s required area reduces the width of the south courtyard of the building (around 2 meters). At first step tried to decrease the neighbor’s view by design building as L-shape and on the other hand achieve to well-shaped courtyard by increase the yard depth as well as decrease its length.
By this way, possibility of lighting from both north and west side was provided and it causes getting away from the neighboring building, bigger windows and controlling building’s privacy. The last demand of client to increase the third unit's size to 200 m2 was fulfilled by locate a half floor on the fourth floor and design this unit as duplex. To achieve a better fit between the intimate and the public spaces, around 20 m2 was reduced from third floor and dedicated to terrace; this area was used to form an intimate living room in half floor.
The result of this approach was establishment of two staircase terraces in third and fourth floors of the building which in addition to form different visual and spatial characteristics, it led to more lighting and view as well as controlling privacy.
Placement of parking in the ground floor facilitates two-way air circulation in the building by integrating the northern and southern courtyards.
One of the features of this project was the kinship and proximity of its users. We tried to make a different experience from neighborhood and companionship through visual connection between all floors. In the other words, it was an attempt to see the building’s façade from the inside of the house and “being” among the neighbors looks more beautiful. Choose brick for façade also enhance this more.
A special innovation in the design of this building is its integrated brick façade. So that masonry and joinery are not apart; it’s a “double-covered” brick wall which creates a single and continuous façade whether inside of the living room or outside of the home in addition to the internal and external boundaries.
We found another feature of this beautiful material with bricks, so to air conditioning and avoid staying moisture inside the walls, made 5 cm distance between the interior and exterior sections of the wall and in this regard to joint these two walls used “soldier” brick, which itself initiated a beautiful "motif" in arrangement of bricks, and these excrescences near the neighbor became "Fakhr-o-Madin" 1; beginning of a different spatial experience.


1 Lattice Brick Wall