Villa Kalak

Date: 2017

Location: Kalak, Karaj, Iran

Site Area: 600 m2

Built Area: 450 m2

Client: Mohamad Jafari

When we were assigned to design this villa in Kalak area in Karaj, we found that flourishing landscape and relatively virginal of its gardens likely is the most valuable potential which we face with; as far as keep and benefit this perspective has become our most important motive in design, we completely tried to increase visibility and since the south side had the most visibility and perspective, we decided to make it completely transparent by using glass. We promised not to cut a tree; so locate the building exactly in situation of the old building - which was destroyed.
We increased glassy surfaces by using geometry with 45˚ angles and create an opening by lowering a quarter square of the villa's volume. This opening became the heart of the villa and we locate the main spaces around it. We tried to create a specific quality around the opening and enhance the visual communication between floors; therefore, we applied elements such as porch, terrace, void, fireplace, trees and flower garden.
Since we have provided the perfect visibility and proper light from the clear sides on the south side of the villa, other sides of the villa were considered relatively rigid and with low permeability to control the vision and noise from the around neighborhood.
We tried to create different spatial quality in all environments through a geometry with 45˚ angles, and villa’s structure considered symmetrically from the combination of four shear walls in four corners and regular pilings with metal structure which was affected by this geometry. It was important for us to lighten the structure of the villa, so we decided to use wood and glass in all of the interior and exterior surfaces. Affected by that geometry, we made openings in sides of the building in order to placement green space to help stylize their surrounding areas.
Finally, spaces for sport, services, living room, porch and parking were placed on ground floor, first floor dedicated to living room and dining room, kitchen, parent’s room and terrace, and three bedrooms, one private living room and two terraces were also located on the second floor.

When we were assigned to design this villa in Kalak area in Karaj, we found that flourishing landscape and relatively virginal of its gardens likely is the most valuable potential which we face with; as far as keep and benefit this perspective has become our most important motive in design, we completely tried to increase visibility and since the south side had the most visibility and perspective, we decided to make it completely transparent by using glass. We promised not to cut a tree; so locate the building exactly in situation of the old building - which was destroyed.
We increased glassy surfaces by using geometry with 45˚ angles and create an opening by lowering a quarter square of the villa's volume. This opening became the heart of the villa and we locate the main spaces around it. We tried to create a specific quality around the opening and enhance the visual communication between floors; therefore, we applied elements such as porch, terrace, void, fireplace, trees and flower garden.
Since we have provided the perfect visibility and proper light from the clear sides on the south side of the villa, other sides of the villa were considered relatively rigid and with low permeability to control the vision and noise from the around neighborhood.
We tried to create different spatial quality in all environments through a geometry with 45˚ angles, and villa’s structure considered symmetrically from the combination of four shear walls in four corners and regular pilings with metal structure which was affected by this geometry. It was important for us to lighten the structure of the villa, so we decided to use wood and glass in all of the interior and exterior surfaces. Affected by that geometry, we made openings in sides of the building in order to placement green space to help stylize their surrounding areas.
Finally, spaces for sport, services, living room, porch and parking were placed on ground floor, first floor dedicated to living room and dining room, kitchen, parent’s room and terrace, and three bedrooms, one private living room and two terraces were also located on the second floor.