Villa Kahrom

Date: 2013

Location: Qamat, Urmia, Iran

Site Area: 3000 m2

Built Area: 140 m2

Client: Majid Ghalandarzadeh

We always wanted to design the building’s configuration in such a way to take most advantage from it. So that the manner of movement and hide some parts of perimeter is done by this layout. Perhaps this approach could be called a form of self-sufficiently, so achieve a good selection of construction materials through honoring the architectural base and protecting the ecosystem or find simple ways to dynamize and lively the space by take advantage of the facilities provided there.
“Kahrom” villa was designed in “Qamat” gardens near the Urmia city the same procedure. A few points about this work:
Applying endemic materials called Askarabad limestone.
Making wooden template in order to concreting which in addition it was the ceiling cover.
Using doors that however frame the garden depth, it has no view to neighbor.
A pool which located in the outside corner of the house, itself is an eye-catching view for the living room.
Private spaces placed in the first floor and it has two rooms, one living room, and terrace with perspective of the garden which connected with the ground floor by an opening.
Fireplace became the cause of gathering guests in winter and therefore located in the middle of the house and it can be seen from every side. These things are impressive at the weekend’s garden-houses.

We always wanted to design the building’s configuration in such a way to take most advantage from it. So that the manner of movement and hide some parts of perimeter is done by this layout. Perhaps this approach could be called a form of self-sufficiently, so achieve a good selection of construction materials through honoring the architectural base and protecting the ecosystem or find simple ways to dynamize and lively the space by take advantage of the facilities provided there.
“Kahrom” villa was designed in “Qamat” gardens near the Urmia city the same procedure. A few points about this work:
Applying endemic materials called Askarabad limestone.
Making wooden template in order to concreting which in addition it was the ceiling cover.
Using doors that however frame the garden depth, it has no view to neighbor.
A pool which located in the outside corner of the house, itself is an eye-catching view for the living room.
Private spaces placed in the first floor and it has two rooms, one living room, and terrace with perspective of the garden which connected with the ground floor by an opening.
Fireplace became the cause of gathering guests in winter and therefore located in the middle of the house and it can be seen from every side. These things are impressive at the weekend’s garden-houses.