Villa Bisotun

Date: 2013

Location: Iran, Kermanshah, Bisotun

Site Area: 2200 m2

Built Area: 450 m2

Client: Mohamad Zamani

The owner of Bisotun Tile Factory intended to build a villa for temporary stay in part of the factory site which was a small garden.
We found some features of the site when visiting it:
Brick building of the old guesthouse, two rows of walnut and plantain trees, landscape of the surrounding mountains, multi-storey building of factory workers’ guesthouse, proximity with main road, garrison and factory entrance.
First step: Reconstruction building of the old guesthouse, changing its usage to sport-recreational spaces and a management room in addition to take advantage of this building in order to control the confidentiality of the collection.
Location of the villa: We could create a private space inside the garden by getting off the main road front of the factory and also main entrance and the old guesthouse. One of the main challenges in design was to keep the available trees especially the rows of walnut and plantain trees.
Design: The space between massive trees of walnut and plantain was anappropriate place to locate the ground floor and this segment was developed in the east-west direction. The second floor rotates ninety degrees without view of the workers’ guesthouse and had faced to the garden and benefits from the perspective.
An opening which was provided in joint of two floors in order to vertical communicationmakes a frame for walnut tree by its transparent glass view.
In ground floor between trees, living room, kitchen, guest room, porch, pool were placed, and first floor has three bedrooms in addition to private living room and a large terrace.

The owner of Bisotun Tile Factory intended to build a villa for temporary stay in part of the factory site which was a small garden.
We found some features of the site when visiting it:
Brick building of the old guesthouse, two rows of walnut and plantain trees, landscape of the surrounding mountains, multi-storey building of factory workers’ guesthouse, proximity with main road, garrison and factory entrance.
First step: Reconstruction building of the old guesthouse, changing its usage to sport-recreational spaces and a management room in addition to take advantage of this building in order to control the confidentiality of the collection.
Location of the villa: We could create a private space inside the garden by getting off the main road front of the factory and also main entrance and the old guesthouse. One of the main challenges in design was to keep the available trees especially the rows of walnut and plantain trees.
Design: The space between massive trees of walnut and plantain was anappropriate place to locate the ground floor and this segment was developed in the east-west direction. The second floor rotates ninety degrees without view of the workers’ guesthouse and had faced to the garden and benefits from the perspective.
An opening which was provided in joint of two floors in order to vertical communicationmakes a frame for walnut tree by its transparent glass view.
In ground floor between trees, living room, kitchen, guest room, porch, pool were placed, and first floor has three bedrooms in addition to private living room and a large terrace.